mandag 10. januar 2011

So ro lillemann...



Så har prinsene lagt seg for å sove...

Kveldsmaten inntatt, kveldsstell unnagjort, bok lest og nattakos gitt. "Piece of cake?"
Nei, ikke alltid...  Det er slettes ikke alltid at små prinser og prinsesser er klar for å legge seg, når klokka viser leggetid. For de blir jo ALLTID tørst, det er for varmt eller for kaldt. Det er løver under sengen og lyder utenfor vinduet. Kosebamsen er borte og universet er, i det store og det hele, aldeles i ubalanse.

Så hva gjør man da, når man for "hundrede" kveld på rad må hente vann, følge på do, rette på temperaturen, jage løver, hysje på ulyden utenfor vinduet og finne kosebamsen for å få universet i balanse igjen? Vel, sannsynligvis og forhåpentligvis slipper du å gjøre dette i hundre dager. Forhåpentligvis går det over av seg selv. Men noen tips på veien kan være greit.

1. Vannflaske i sengen for å slukke tørsten. Gutta mine har hatt vannflaske i sengen siden de var ganske små. Funker som bare rakkern!

2. "Mamma, jeg må på do" Må man så må man, men ikke hundre ganger i løpet av en kveld.

3. "Mamma, det er for varmt" Et hint til meg om at jeg ikke MÅ tvinge barna mine til å sove med pyjamas. Om noen hadde tvunget meg til å sove med pyjamas hadde jeg blitt litt fortvilt... Dog skal det sies at vi er så forskjellige, noen fryser uten pysjamas, mens andre blir for varm med. Jeg tror de fleste barn kjenner dette selv, så hvorfor ikke la de få prøve seg frem og se hva som fungerer best for de?

4. Jage løver. Dette er en helt egen kunst. Innlevelse hjelper og øvelse gjør mester!

5. Hysje på skumle lyder. Syng en sang, eller fortell et eventyr så får man tankene bort fra de skumle lydene.

6. Finne kosebamsen. Den forsvinner ALLTID! Kjøp en ekstra eller sørg for at barnet har ulike favoritter.

Men noen ganger bare vrææææææler den lille prinsessen eller prinsen selv om alt er gjort etter boken!

Jeg har snakket med foreldre som bruker opptil 3 timer på å få barna sine til å sove. Det er helt klart alt for lenge. I de fleste av disse tilfellene var det igrunn ikke barnet som gjør noe feil, men foreldrene var rett og slett for ettergivende i leggesituasjonen og lot seg snurre trill rundt lillefingeren. Barn er utrolig gode på å lillefingresnurre den mykeste av foreldrene. Og de vet akkurat hvem av dere som er den mykeste;)  Når foreldrene etterhvert ble lei av å la seg lillefingersnurre og sier nei. Ja, da setter den lille igang med sirenene. Og de kan holde på imponerende lenge. Og jo mer oppmerksomhet barna får under sireneutbruddet, jo lengre holder de på.

Mitt tips til disse foreldrene var: Mamma og Pappa må være ENIG om hvordan legging og eventuelt sireneutbrudd skal håndteres. Lag RUTINER for kveldsstell og legging. Rutiner gir FORUTSIGBARHETog TRYGGHET for barn. Vær KONSEKVENT når dere har bestemt dere for en ting.

En annen familie hadde store problemer med sin yngste sønn på 3,5 år som hadde snudd døgnet opp ned. Han sovnet sent på kvelden i tolv tiden, og sto opp klokken syv sammen med foreldrene som da skulle avgårde på jobb. Ved lunsj i barnehagen sovet han midt i matfatet. Foreldrene hadde gitt de ansatte på avdelingen beskjed om at han kunne få sove en times tid. På denne måten snudde han døgnet sakte men sikkert rundt til å sove på dagen, og være våken på kveld/ natt. Etterhvert ble gutten slapp, blek og han mistet matlysten. Da jeg kalte foreldrene inn til samtale, viste det seg at familien drev på med et større oppussingsprosjekt på et hus de skulle flytte inn i. Etter at gutten ble hentet på barnehagen, kjørte familien til dette huset og jobbet utover kvelden. Gutten la seg sammen med foreldrene når de kom hjem fra huset, og måtte altså opp igjen tidlig når alle skulle avgårde på jobb, skole og barnehage. Vi ble enige om at gutten burde legge seg senest klokken 19.30, og at han etterhvert ikke skulle sove i barnehagen, når han kom seg litt på rett spor med sovingen. Det tok bare en ukes tid, og så var gutten allerede på vei til å snu tilbake til normal døgnrytme. Etter noen uker var gutten aktiv, hadde bedre matlyst og humøret var på topp.

 Jeg tipset også foreldrene om å lese litt om ei fantastisk flink dame som kaller seg sove- Karin. Du finner link til hennes sider oppe til høyre på bloggen min. Anbefaler dere å ta en kikk innom sidene hennes. Hun har hjulpet mange familier som har problemer med barn og søvn.

God natt, og sov godt alle sammen.

2 kommentarer:

  1. Om noen har erfaringer, gode tips og råd til dette temaet så skriv i vei:)

    SvarSlett
  2. Kjempeflott blogg Charlotte.Faste og gode rutiner for legging er viktig.La barna få vite at natt er natt og da skal en sove.Gi ikke etter for barn`s påfunn for å strekke leggetiden.Vær konsekvent.Hilsen tante pose :)))

    SvarSlett