tirsdag 20. september 2011

ABC..

Første skoledag kommer Henrik hjem og har fått lekse. O Lykke! Han setter seg godt til rette ved den nyinnkjøpte pulten på rommet og åpner boka. "Men mamma.... du må lese for meg". Mamma: "Vet du Henrik, jeg tror faktisk du kan å lese. La oss prøve." Henrik ser ned i boken og begynner. "Vi ser ei sol". Han ler litt overrasket og  fortsetter: "Vi ser en gutt på sykkel". "Vi ser tre barn som leker". Og slik fortsetter han nedover siden. Han KAN å lese! Litt overrasket over at han fikk det til smiler han fra øre til øre.

Mamma vet at dette er bra for mestringsfølelsen. Han husket ordene de hadde gått gjennom på skolen, han har "lest" sin aller første lekse. Mestringsfølelse er viktig. Viktig for motivasjon til å fortsette. Motivasjon til å "ville mer". Det aller første møte med en ny verden hvor mye skal læres har vært en god opplevelse.

Det er klart at han ikke leser bokstav for bokstav, men han gjenkjenner ordene. Gjenkjenner ordbildet som de gikk gjennom flere ganger på skolen den dagen. Han gjenkjenner ordene "Vi ser", og deretter bildet som kommer etter ordene. Bildet av ei sol, av barn som leker, en som sykler osv. Han gjenkjenner og leser.

I 1. klasse handler det blant annet om å lære å lese. Noen knekker koden fort, andre ikke. Helt i starten av lese og skrive opplæringen handler det mye om å gjenkjenne ordbilder. Etter en stund skal de lære en og en bokstav. Etterhvert skal disse settes sammen til ord.

NRK har i høst en serie som heter "Lesekorpset". I mine øyne en helt fantastisk serie som alle burde få med seg. Her går de gjennom bokstav for bokstav i tillegg til at de har laget en alfabetsang! Her kan du se første episode av "Lesekorpset".

          

2 kommentarer:

  1. Lesekorpset er kjempe bra! Det er favoritten til Anne! Ho er så stolt over at ho "kan lese", ho gjenkjenner orda fra serien, og skriver orda i boka si. " Nå kan eg både lese og skrive!" fortel ho så ivrig. Ho har ikkje knekt koden, det er gjenkjennelse av orda. Men det er heilt tydelig at det skaper ein bevisthet og interesse til lydane/bokstavane. Og som du er innepå Charlotte, for ein mestringsfølelse!!! :)) Herlig tid dette, plutselig er dei blitt så store!!! Lykke til videre med bloggen Charlotte, veldig kjekt å lese! :)))

    SvarSlett
  2. Tusen takk Rollaug! Jeg digger lesekorpset, det er rett og slett helt genialt! Blir spennende å følge med når han knekker koden til lesinga. Og mestringsfølelsen har så masse å si. Ikke bar for lesinga selvfølgelig, men for alt det andre også. Spennende tider. Håper alt står bra til med dere. Klem :)

    SvarSlett