lørdag 29. januar 2011

Brillefin

Min yngste sønn bruker briller. Og han synes det er greit... Endelig synes han det er greit. Vi har kavet i snart 8 måneder med å få han til å bruke brillene hver dag, hele tiden...Det er ikke lett for en aktiv gutt på fire spretne år, å plutselig skulle ha noe dinglende fremme på nesen. Han mente han så like godt uten...

I begynnelsen var det stas med briller, men etter noen dager syntes han at de igrunn bare var i veien. Han begynte å legge de fra seg på alle mulige steder og vi kunne lete i dagevis før vi fant de igjen. Når han skulle ut og leke, tok han de bestemt av og sa: "Jeg vil ikke ha brillene på når jeg skal være ute!" Jeg brukte mye krefter i begynnelsen på å prøve å overtale han til å bruke brillene ute, men til ingen nytte. Etterhvert innså jeg at her måtte han faktisk bare få bestemme selv. Han hadde jo sagt klart og tydelig ifra om at han ikke ville ha de på når han var ute. Brillene var og ble i veien for han når han skulle ut å leke med kompiser, klatre i trær og hoppe på trampoline. Dessuten er det ingen enkel jobb for en mamma å lete etter briller som har blitt hengt forsiktig opp på ei grein i skogen...

Det tok litt tid før mammahjernen min skjønte at han faktisk mente det han sa, om at han ikke ville ha brillene på når han skulle ut å leke. Vi voksne er så vandt til å ha "makten" over barna at vi tror vi kan bestemme ALT. Vi tror alltid vi har rett, og tenker ikke at: "hmmm.. kanskje det er noe i det han/hun sier?"  Vi er så opptatt av å være fornuftige og gjøre det riktige, at vi glemmer å ta hensyn til barnas meninger opp i det hele. Noen ganger må vi voksne stoppe opp og ta oss tid til å lytte til  hva de sier til oss. Og respektere det de sier! Barn har på lik linje med oss voksne, rett til å si sin mening og bli tatt på alvor. Hvordan ville du likt å blitt ignorert når du prøvde gang på gang å si din mening i en sak som gjaldt deg? Tenk litt på det...

Han hadde også en periode der han ikke hadde lyst til å bruke brillene når han var i barnehagen. "De andre barna ler av meg." sa han. Mammahjertet bristet litt og vi tok en kosestund med prat om briller og barn, bare han og meg. Jeg snakket  litt med de voksne på avdelingen og vips så ble det utroooolig kult med briller. Tusen takk til de dyktige voksne på avdelingen hans!

Vi må fremdeles minne han på at han må ha på seg brillene om morgenen når han står opp. Det er ennå en liten vei å gå før han klarer helt på egenhånd å huske og passe på. Men så er han jo bare fire år. Når man er fire år skal man leke! Ikke gå rundt å tenke på briller og andre ting som vi voksne synes er viktig. Den jobben får vi voksne ta!

Men jammen er jeg stolt av han! Han er min "verdens fineste Henrik", og han er like vakker på innsiden som på utsiden. Han gjør dagen min fantastisk bare med et  lite smil.

Mamma er utrolig glad i deg Henrik.

Brillefine Henrik

onsdag 26. januar 2011

"Ryddetiiiiiiid!"

Hva er det med barn og rydding? Hvorfor er det såååååå kjedelig? Og hvorfor går vi voksne rett i fella hver eeeeeneste gang med å bli strenge voksne som IKKE skal gi seg før ALLE har ryddet opp etter seg ?? Finnes det morsomme måter å rydde på?  Og om det gjør det, hvorfor rydder vi ikke på den morsomme måten hver gang? For rydding er faktisk kjedelig...hvis man gjør det på den kjedelige måten....

Onsdag klokken 10.30. "Ryddetiiiiid"
Ordet får 25 barn i alderen 3 til 5 år, til å løpe rundt som en flokk antiloper, jaget av sultne tigere! De er borte på null komma svisj! Hvor ble det av alle sammen? Hallooooo... det er ryddetiiid.. vi må ryyyyyddeeeee!

Jeg ler litt når jeg tenker på det. Hver dag må vi rydde i barnehagen, og hver dag er det INGEN som gidder å rydde... Men SÅ fikk vi en glup ide! En av mine meget dyktige pedagogiske medarbeidere hadde snappet opp en superlur barnehageryddemåte, og nå rydder de små prinsene og prisessene så lett som bare det på 1-2-3.

I steden for å rope: "ryddetiiiiid", roper vi nå: "Samling i ringen". Alle kommer småløpende til og setter seg i ringen. Raskt deler vi barna inn i 4- 5 tilfeldige ryddegrupper, og deretter går de til et rom de IKKE har lekt på og rydder der. Med andre ord, rydder de opp noen andre sin lek! Er ikke det helt utrolig? Er ikke det snodig at det er gøyere å rydde opp noen andre sin lek enn sin egen?

Men om vi tenker som barn, så er det kanskje ikke så rart? Barn som leker og har det gøy, vil jo helst fortsette med det. De vil ikke avslutte leken med noe så kjedelig som å rydde opp igjen. Men å rydde andres lek er ingen problem. De har jo ikke lekt leken selv og har derfor ikke noe "eierforhold" der og da til tingene som skal ryddes. Altså er det helt greit å rydde opp den leken. (Dette er min teori...ingen vitenskaplige tester er utført... hehe... Gosh som jeg grubler.) Vi voksne derimot liker ikke så veldig godt å rydde opp etter andre voksne sin "lek". Gjør vi vel? Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen... Barn er så utroooolig smarte!

Men rydding må altså til innimellom. Og her er noen tips til ryddejobben:

Gi ros når barnet ditt rydder. 
"Så flott at du har ryddet. Dette var bra jobba!"
"Du er jo en ryddemester! Superbra!"

Lag system.
Hjelp barnet ditt å lage oversikt på rommet. Lag kasser for ulike leker.(evt kan du også merke kassene med hva de skal inneholde) Rydd sammen med barnet noen ganger, slik at du er med og viser tydelig hvor de ulike lekene hører hjemme. Gi konkrete oppgaver som: "sett bøkene i bokhylla." "Ha bilene i kassa". "Rydd rommet" blir for vagt og uoverkommelig.

Forbered barnet.
Gi barnet beskjed om at det snart er ryddetid. Da er barnet forberedt på at det snart må avslutte leken.

Motivasjon. 
Hvis barnet ditt trenger motivasjon til å rydde kan det være smart med klistremerker som belønning for rydding. Ikke spør barnet om det har lyst å rydde...du får sannsynligvis et nei...

Tilpass ryddemengden til alder. Det er viktig at barnet har mulighet til å mestre oppgaven.

Ikke straff barnet hvis det ikke rydder, da vil de bare miste motivasjonen.

Gjør ryddingen til en lek.
Dans mens dere rydder. Se om dere kan treffe kassen når dere "kasterydder" lekene. Dyrene kan "gå" til kassa. Bilene kan ha kappløp til kassa. Gå på ryddejakt! Førstemann ferdig å rydde. (Her lar du konkuranseinstinktet ditt ligge og lar barnet vinne. Comprende?)

En lek om gangen.
Venn barnet ditt til at det rydder opp en lek, før man starter på neste.

Lykke til.

Et lite utvalg Bakugan som bor i en egen "bakugankoffert".

Foto: Vegard T Blakstad.



tirsdag 25. januar 2011

Gullkorn fra barnemunn

Av og til ler jeg så jeg får krampe i magen, tårene triller og smilet går nesten rundt hodet. Ingenting er så morsomt som når små prinser og prinsesser sier morsomme ting, lager "nye" ord og snur om på kjente uttrykk. Og når man jobber i bhg...ja da hører man mye morsomt...

Her er noen gullkorn jeg har vært så heldige å få høre fra egne og andres barn.

"Tatatutatatæte" - Kaptein Sabeltann skute.

"Boffan bættin" - Postmann Pat.

"Krokofeen" - Cafe på kjøpesenter.

"Charlotte!!! Han Henrik tok karma'n din" - Charlotte!!! Han Henrik tok kameraet ditt.

"Mamma, kan  e få støvsuge me?" - "Mamma, kan e få føne håret mitt?"

"Kyllehatt" - Hatt med bilde av en kylling utenpå.

"Syr" - Flertall for sau. Det heter jo en ku, flere kyr...

"Digerheldig" - Veldig heldig!


Fredrik: "Mamma, e e så sterk at e kan løfte heile jorda!" Mamma: "WOW, da e du den sterkeste gutten i kjenne" Henrik: "Fredrik...Kan du løfte den MED makka inni å?"


Henrik:"Mamma du e så søt"." Mamma:" Åååå syns du Henrik? Tusen takk skal du ha. No blei i veldig glad i hjertet mitt". Henrik:"Mmmm du e så søt som ei ku mamma".


Mamma:"Henrik, kordan har du greid å blitt så stor? Du blir jo bare større og større!" Henrik:" Det e lyset, blanding (les:frokostblanding), grønnsakene og tyggisen som gjør at e bare bli storere og storere vel!"

Henrik: "Mammaaaaa!!!!" Mamma: "Ja Henrik, ka e det?" Henrik:"E tror e har bæsja en familiebæsj". Mamma:"En familiebæsj?" Henrik:" Ja, det e nok en familiebæsj...se her...en pappabæsj, en mammabæsj og en babybæsj."

Henrik:" Mamma, du har fullt av sugemanna i skapet!" Mamma: "Eeeeh....Hæ?" Henrik: "Kom å se da mamma, her e MASSE sugemanna!" *mamma går inn på kjøkkenet* Henrik: "Se her da mamma, du HAR det!" *holder frem ei stor skål med SEIGMENNER han har funnet i kjøkkenskapet, mens mamma knekker sammen i latter*


Henrik og Andrea spiser eple. Andrea kommenterer at biten hun tok ut av eplet ligner på en plomme. Henrik:"Se, min da Andrea! Min sin eplebit ser ut som puppa!!!" Boys will be boys...


På barnehagen jobber de med "gamledager". Barna blir intervjuet, og på spørsmålet om barna kjenner noen fra gamledager, tenker Henrik seg nøøøøøye om og holder pekefingeren tenkende på haka. Plutselig sier han triumferende, med et stort smil: "Ja, JEG vet om noen. Mamma sin kjæreste" ♥



Hørt i barnehagen:

Ett av barna ser opp på en av de ansatte og sier: "E trodde puppene skulle være lengre oppe e"


Kristina: "Charlotte... E har en søster som heter Hedda. Kan du si Hedda?" Charlotte:" Hedda!" Kristina: "Å så flink du va no Charlotte. Du har blitt ei stor og flink jente altså."


"Charlotte, koffor har du guttehår?" Spørsmål fra jente på bhg med verdens lengste og vakreste krøllehår...

"Hepple" -  Eple

"Pappa e en tiger i senga" -  Pappa bruker å leke tiger, og fanger oss når vi skal legge oss om kvelden.

"Kan ikke du komme hjem å besøke pappa'n min? Så kan du få høre på kul musikk"  -  Hjelpsom gutt til ansatt på avdelingen, i håp om å få pappa ut av singeltilværelsen.

Jeg står og skifter blei på minstejenta på avdelinga når en av fireåringene kommer labbende inn. "Charlotte, her lukta det bæsj." "Ja, det gjør nok det." "Kan du ikke bare kaste ho i boss da så vi slippe den lukta. Det e plass til ho i bossbøtta asså!"


Har du noen gode historier fra barn som har sagt eller gjort morsomme ting?

mandag 24. januar 2011

"Mamma, når skal jeg få mobil?"

"Om lenge..." svarer jeg prinsippfast. Han er 7 år og spør allerede etter mobil! Hva skal vel han med mobil? Er ikke det ALT for tidlig? Jeg bringer og henter han stort sett samme hvor han skal, og er han hos noen så er det lett å få tak i foreldrene og gi videre beskjed til han gjennom de. Dessuten tror jeg han hadde kommet til lagt den igjen overalt. 7 åringer prioriterer ikke å passe på mobiler når de leker. Da er det leken som gjelder. Heldigvis :)

Magefølelsen min sier at når han blir 10 år er han moden nok til å håndtere en mobil. Dog skal det sies at han håndterer min iPhone med imponerende presisjon på spillefronten. Men ved 10 års alder vil jeg tippe på at han er stor nok til å kunne forstå bruken av mobiltelefonen, samt til en viss grad ha økonomisk forståelse ved bruken av den.

Han svarer: "Men mammaaaaaa.... det er mange på skolen som har mobil asså!"
"Det spiller ingen rolle" svarer jeg, "Når du fyller 10 år skal du få mobil" Fortvilet himler han med øynene og slenger seg bakover i sofaen... Jeg fniser litt inni meg av hans herlige fortvilelse, som han utfører med innlevelse bare shakespeare kan matche.

Jeg gjorde litt research på dette med barn og mobil. Og vet dere hva? Hele 90 % av barn mellom 9 og 16 år har mobil. Barn bruker mobilen mest til å snakke, sende SMS og ta bilde. 40% har mobilabonnement registrert på foresatt, mens 31 % har kontantkort.

Hos de ulike abonnement leverandørene som telenor, tele 2 og chess får du abonnement som er skreddersydd for barn og som gjør mobilbruken sikker og trygg for både barna og for foreldrene. Jeg tenker at det er godt det er blitt tryggere for barn å bruke mobil.
Samtidig har vi vel alle hørt historier om bar og unge som har blitt mobbet via mobiler og bilder som har kommet på avveie. Vi lever i en høyteknologisk verden folkens. Her er det bare å forberede barna sine på best mulig måte. Både de gode og de mindre gode sidene ved den.

Har du erfaringer eller morsomme historier om barn og mobilbruk? Legg igjen en kommentar da vel :)

Jeg legger ved en liten filmsnutt av min eldste sønn som spiller på iPhone. Konsentrert eller?




søndag 23. januar 2011

Lenge leve Jesper Juul.

I helgen har jeg lest boken "Bonusforeldre - muligheter og fallgruver".  Jesper Juul har skrevet mange bøker, men jeg valgte å starte med denne ettersom den er aktuell for min egen livssituasjon.
For det er ikke bare, bare å plutselig skulle være bonusmamma eller bonuspappa for en prins eller en prinsesse. Det er mange hensyn å ta, og man kan fort tråkke feil, selv om det var i beste mening.

Jeg har vært så heldig å få en bonussønn som er som en drøm... Jeg falt pladask for denne vakre, herlige, høflige, snille, omtenksomme, empatiske, kreative og talentfulle gutten. Jeg husker så godt den første gangen vi to fikk litt tid uten pappa. Vi gikk på butikken sammen for å handle inn til kanelbollebaking! Husker du Alexander? Husker du alle de søte bringebærene vi fant? Og husker du hvor varmt det var den Julidagen? Og at vi kjøpte oss is som vi koste oss med mens vi trasket oppover bakkene igjen? Det var så kjekt å bli kjent med deg. Og jammen har vi blitt enda bedre kjent i løpet av tiden vi har hatt sammen. Jeg gleder meg så veldig til hver gang vi møtes og jeg får klø deg litt bak ørene, fnise sammen med deg, gå turer sammen, spise "vaskepulver" med deg, gå på kino og alt det andre vi finner på.  Jeg er så utrolig takknemlig for at jeg får lov å være bonusmammaen din. Heldige meg!

Men tilbake til boken...
Boken handler om de utfordringer man møter som bonusmor eller bonusfar. Men den tar også for seg alle mulighetene. Han skriver om mine, dine og våre barn og han gir gode råd om hvordan den nye familien kan løse utfordringene, og unngå vanlige problemer. Jesper Juul gir inspirasjon til hvordan jeg som bonusmamma kan finne frem til det beste i meg til glede for den nye familien. Den er godt skrevet, og jeg fikk mange a-ha opplevelser mens jeg leste. Her er mange konkrete tips til hvordan man kan håndtere ulike situasjoner man kan komme i som bonusforelder.

Jeg anbefaler boken på det sterkeste til alle som er bonusmamma eller bonuspappa. Det er en bok på ca 100 siden som du lett kommer deg igjennom på et par timer. Jeg kjøpte boken på en nettbokhandel, men jeg tipper på du finner den i hylla hos en bokhandler også. Pris: ca 200,-  Løp og kjøp!


Jeg vil osgå anbefale dere på det sterkeste (dette gjelder ALLE foreldre) å bli medlem i FamLab. Gå inn på famlab.no. Meld deg inn og få tilgang til artikler, seminarer, forum og andre gobiter! Her kan du finne MYE bra om barn og voksne!

Ikke glem å gi tilbakemeldinger om du har gode tips, egne erfaringer du vil dele, eller nye spørsmål som dukket opp mens du leste dette innlegget.

Ha en vidunderlig kveld alle sammen.

Lotta


Om Jesper Juul:
Jesper Juul er forfatter og familieterapaut. Han er tidligere leder av Kemplerinstituttet og faglig ansvarlig for FamLab som er en internasjonal organisasjon for kompetanseutvikling av familier. Han er også aktiv som underviser, skribent og familierådgiver i ni land. Jesper Juul har utgitt en rekke bøker om barn og barneoppdragelse, Blandt annet bestselgeren Ditt kompetente barn. Han er fast spaltist i Dagbladet Magasinet.

onsdag 19. januar 2011

Når jeg blir stor vil jeg bli som deg.

Hvor er bruksanvisningen?

Du er blitt ansatt i bedriften FORELDRE A/S, og du starter i jobben full av inspirasjon, ambisjoner, kreativitet, pågangsmot og en glød man skal lete lenge etter! Du har satt deg flotte mål for jobben som skal utføres, og du er klar for å brette armene opp og komme igang.
Etterhvert skjønner du at en bruksanvisning hadde vært fint. Eller i det minste en kjapp innføring i hvordan dette skal gjøres. Er det ikke rart å tenke på at denne viktige jobben er den du har mist formell utdannelse til å utføre?

Automatisk bruker vi det vi lærte av våre foreldre da vi var små. Vi husker hvordan vi ble oppdratt og bruker dette på våre egne barn. Gamle mønstre fra vår egen barndom blir på denne måten overført til våre egne barn. Noen små justeringer gjøres nok fra generasjon til generasjon, men stort sett bruker vi egne opplevelser og erfaringer fra vår egen barndom til å oppdra våre barn. Dette kan naturligvis prege en oppdragelse på både godt og vondt. Det er ikke alle ting man burde ta med seg fra tidligere generasjoner. Dog skal det sies at dagens foreldre kanskje er mer bevisste, opplyste og engasjerte i sine barns oppvekst enn noen gang før. De er sultne på informasjon om barneoppdragelse og i de ti årene jeg har jobbet i barnehage har jeg merket en økende pågang av spørsmål om barneoppdragelse. BRA! Bruk oss som jobber i barnehagene. Vi jobber med barn hver eneste dag. Vi blir kurset og oppdatert på nettopp dette faget. Vi er her for barna deres, og vi er her for DERE! Spør oss når dere står fast, og leter febrilsk etter bruksanvisningen!

En mann fortalte meg en gang om noe han opplevde i en fornøyelsespark.
Han sto i en kø for å kjøpe seg en is, og bak ham sto en mor og hennes sønn på ca 5 år. Gutten begynte å sparke mannen i leggen, og mannen henvendte seg til gutten og ba han om å slutte å sparke han. Gutten kikket på han og fortsatte å sparke han i leggen. Mannen henvendte seg da til moren og ba henne om å få gutten til å slutte. Det gjorde faktisk vondt! Hun svarte: "Min sønn har fri oppdragelse, så han må nok finne ut av det selv".  Mannen snudde seg og kom etterhvert frem til kiosken hvor han kjøpte to softiser. Han snur seg mot  gutten og planter den ene isen midt i fjeset hans. Gutten skriker i og moren utbryter forskrekket: "Hvorfor i all verden gjorde du det?" Mannen hevet på skuldrene og sa: "Jeg har hatt fri oppdragelse"
Jeg vet ikke om denne historien er sann, men jeg synes den gir et godt bilde på viktigheten av at voksne setter grenser for barn. Jeg synes ofte at vi voksne er litt slakke her. Vi bøyer av og lar oss lett trille rundt lillefingeren. Grenser skaper trygghet, og barn liker tryggehet. Grenser som gjelder en dag, men ikke den neste skaper forvirring og usikkerhet. Da vil du få barn som hele tiden vil teste dere for å finne ut av hvordan ting henger sammen.

Ros og ris er en viktig del av jobben i FORELDRE A/S. Det er viktig at det er balanse mellom disse to. Å gi ros for god oppføsel vil ha større effekt enn å alltid kritisere dårlig oppførsel. Ikke bruk så mye tid på å irettesette. Si det du skal si og så ferdig med det. Ikke gå hele dagen og gulp opp igjen det du allerede har sagt. Gjort er gjort, sagt er sagt, FERDIG MED DET! Gi heller barnet en god klem og komplimenter på ønsket oppførsel og jeg kan garantere deg suksess. Selvtilliten vil vokse og gro :)

Mine foreldre er fantastiske! Ja, jeg mener det! De er fantastiske. I hele vår oppvekst har mamma og pappa dynket oss med positivisme, optimisme, empati,  ros, glede og humor. De har satt tydelige grenser, lært oss forskjell på rett og galt, og gjort oss til ansvarsfulle mennesker. De har stilt opp på alt av idrettssturneringer, korturer og andre aktiviteter.
De kjørte oss hit og dit, og satt oppe og ventet til vi var trygt hjemme igjen når vi ble så store at vi begynte å flakse på byen. Og gosh så glad jeg er for at de gjorde det! Å komme hjem til en våken mamma eller pappa forran tv'n føles trygt og godt. Så subbet de seg i seng og pustet nok atter en gang lettet ut. Og slik holdt de på helt til min lillebror forsikret de om at nå var blitt stor gutt. Han hadde fylt 19 (eller var du eldre enn det Vegard? ) og sa: "Nå trenger dere ikke å sitte oppe lenger. Dere kan få lov å legge dere".

Jeg håper jeg klarer å gjøre en like bra jobb med mine barn. Jeg holder tunga beint i munnen, bruker det jeg har lært, og snapper med meg ny lærdom på veien mens jeg prøver og feiler. Det er lov å feile, vi er da bare mennesker, men lær av feilene du gjør. Da må det jo ende i suksess!

Lykke til


Bestefar og Henrik. 

tirsdag 18. januar 2011

Kom skal vi gå på do...

I dag fikk jeg en forespørsel fra en venninne som lurte på om jeg ikke kunne blogge litt om barn og sengevæting. Jeg har ikke så mye erfaring på akkurat dette området, men jeg skal prøve å gi noen råd og tips.

Vi driver jo stadig med do-trening i barnehagen, og generelt sett kan det virke som at jentene blir raskere tørr enn guttene. Hvorfor vet jeg ikke. Personlig mener jeg at å lære seg å gå på potte først, for deretter å lære seg å sitte på do bare gjør veien mot målet enda lengre. Da er det bedre med en dokrakk og en doring som gjør det lettere og tryggere for barnet å sitte på do. 

Barn sier stort sett ifra når de er klare for å slutte med bleie. De kommer til et punkt der de kjenner at det er godt å få slippe å ha på den store bleien. Barn kjenner nok også etterhvert at de kan styre denne kroppsfunksjonen. Oppmuntring fra foreldre hjelper også på, men ikke mas om det. Innkjøp av nye flotte truser kan være et godt tips. Det er jo mye mer stas å ha på ny truse, enn en bleie. Legg opp til gode rutiner og gi barnet tid når det skal drive med do-trening. Gi oppmuntring, belønning og ros til barnet når det har greid å tisse eller bæsje på do. Da vil du forsterke adferden. (Gjelder for all adferd du ønsker mer av) Ikke straff barnet om det ikke får det til. Da er det bare å prøve på igjen neste gang :) 

Jeg legger ved noen linker hvor dere kan lese mer om å slutte med bleie: 

Noen barn tisser på seg om natten. Dette vet jeg desverre svært lite om, men jeg har funnet noen nettsider hvor dere kan lese om dette. Håper det kan være til hjelp. Hvis ikke kan dere ta kontakt med helsestasjon eller lege for å få informasjon og hjelp. Husk bare at det ikke er uvanlig at barn tisser seg ut om natten i den første tiden etter at de har sluttet med bleie. Skulle magefølelsen din fortelle deg at her trenger vi noen tips, råd og kanskje litt hjelp så være ikke redd for å snakke med fagpersoner som har kunnskap om dette. 

Linker til sengeværting:
http://www.apotek1.no/raadogtjenester/raad/intim-og-underliv/sengevaeting

Lykke til og husk at øvelse gjør mester!

Lotta på hyttedoen på Bjorli


mandag 17. januar 2011

LYKKE!

I dag kom guttene mine hjem igjen etter en uke hjemme hos pappa'n sin. Deilig, deilig, deilig!

Ja, for i min (og endel andre foreldre sin) verden, er det slik at man deler på samværet med barna sine. Helt forferdelig sier du? Stakkars meg ?  Stakkars barn? Neida, det fungerer igrunn utrolig bra:)

Før du leser videre vil jeg bare gjøre det klart at jeg skriver dette innlegget basert på mine egne erfaringer. Jeg mener ikke å tråkke noen på tærne:)

Jeg har et drømmeforhold til guttenes pappa, som jeg tidligere var samboer med. Etter at vi gikk hver til vårt, har vi hele tiden vært bestemt på at guttene våre er det viktigste. Vi voksne skal alltids greie oss. De skal ha det godt selv om mamma og pappa ikke lenger er kjærester. Vi bestemte oss for å være gode venner. (ingen av oss var særlig interessert i å bruke unødvendig energi på bortkastet krangling, ettersom det var slitsomt nok å gå gjennom prosessen med å gå fra samboer til singel) Vi ønsket å beholde kontakten med besteforeldre på begge sider. Vi hadde jo vært sammen som en stor og trygg familie i over 10 år.

Hadde noen spurt barna mine, så hadde de nok ønsket å bo sammen med mamma og pappa. Men selv om vi ikke gjør det, kan jeg se at barna mine har det så godt som de kan ha det. De stråler av lykke og trygghet. De kan sette ord på det de føler og vi har gode samtaler om hvordan vi har det når vi trenger det.
Det vil nok alltid være en sorg i at mamma og pappa ikke lenger er kjærester og bor sammen, men da synes jeg det er de voksnes jobb å gjøre sorgen lettest mulig for barna. Ikke vær redd for å sett ord på barnas følelser. En god samtale er godt for både liten og stor, og kan hjelpe dere et steg videre på veien.

Å være alene med omsorgen for to små gutter på 1 og 3 år var ikke lett, hverken for meg eller pappaen. Det var uvant å skulle ha guttene alene 24 timer i døgnet, uten mulighet for å kunne ta 10 minutter for meg selv. Selv om guttene var hos sin pappa annen hver helg og en dag i uka, var det slitsomt. Jeg ble sliten, og mammas lunte var nok litt kortere enn normalt i en periode. I begynnelsen klarte jeg heller ikke å nyte tiden jeg hadde for meg selv. Jeg gikk stadig og tenkte på hvordan guttene hadde det og fikk ikke ro i kroppen. Etterhvert som ting gikk seg til, guttene ble vant til å være litt hos mamma og litt hos pappa, og jeg ble vant til å ha tid for meg selv uten barna, satte jeg pris på denne tiden  for meg selv. Jeg brukte tiden til å ta igjen ting jeg ikke hadde energi til å ta når jeg hadde guttene, og ikke minst ble jeg flinkere til å bruke tiden på MEG! Endelig tid til MEG! Etterhvert skjønte jeg at når jeg ga tid til meg, kom det guttene til gode. Jeg brukte tid på å være sammen med venner, jeg begynte å trene, brukte HELE lørdager på kjøpesenteret. (Noe jeg ALDRI hadde gjort før). Og det føltes GODT! Og når mamma har det godt, ja da får barna det godt! Helt logisk igrunn, men det gikk ikke opp for meg før jeg erfarte det.

Etter at jeg kom til dette punktet, dukket det opp et nytt og litt snodig tema som jeg igrunn aldri har tenkt over. Da jeg for venner eller kollegaer sa at jeg gledet meg til å ha "barnefri", fikk jeg innimellom skjeve blikk og en venninne sa litt humoristisk: "Har du LOV å glede deg til det da?" Jeg ble igrunn litt paff og tenkte: Ja visst pokker har jeg lov å glede meg til det! Det betyr ikke at jeg er mindre glad i guttene mine, eller at jeg er glad for å bli kvitt dem slik at mor kan slå ut håret. Nei, det handler rett og slett om å kunne få lov til å nyte tiden for meg selv, og få hente meg inn etter en uke med barn opp og  i mente døgnet rundt. Er ikke det lov da? Jeg diskuterte dette flere ganger med mine venninner. Vi ble ikke nødvendigvis enige, men jeg tror vi har fått en forståelse for hverandres hverdag. Jeg har goder de ikke har, og de har goder jeg ikke har.

Appropos goder...Det ble flere goder på meg da jeg traff mannen jeg vil bli gammel med...Thomas kom inn i livet mitt som en deilig sommerbris, med en ro man skal lete lenge etter. Med på kjøpet fikk jeg også verdens beste bonussønn. O'lykke...Men det skal jeg blogge mer om en annen gang. Stay tuned!

Så ble det en lang blogg i dag da... Til slutt vil jeg bare få si noen ord om holde tunga beint i munnen...For dere som er i et brudd, om det er vondt, trist, du er sint, fortvilt, forvirra osv.. Og dette mener jeg virkelig...

Ikke krangle forran barna, hvis dere absolutt MÅ krangle. Jeg kan ikke i min villeste fantasi forstå at det kan komme noe godt ut av å det. Ikke snakk negativt om den andre forelderen til barna. Det er helt i orden at du tenker tankene, men må du absolutt fortelle det til barna dine? Det er ingen hensikt å bruke barna deres mot hverandre. Barn vil aldri velge side uansett hva du forteller dem. Vær så voksen at dere kan møte hverandre ved overlevering og være hyggelige mot hverandre.
Om ikke for deres skyld, så for barna.

Det er lys i tunnelen, og jeg VET du kommer til å like det :)


Stor klem til dere alle fra lykkelige Lotta <3

Henrik, Fredrik, Alexander Mathias, Charlotte og Thomas

søndag 16. januar 2011

Regnværsdager og andre "hva skal vi finne på i dag" - dager...

Hvorfor er søndager så kjedelige? 

De fleste voksne elsker søndager, fordi de er så stille. Dagen går sakte, og de er fulle av muligheter for familiekos. Jeg kan huske jeg syntes søndager var utrolig kjedelige da jeg var liten. I mine øyne skjedde det ingenting på søndager!

Nå elsker jeg søndager nettopp fordi det skjer ingenting. (Selv om jeg likevel fyller de med rydding, vasking og andre saker jeg ikke får gjort ellers i uken) Men i tillegg bruker jeg søndagene til å få kvalitetstid med prinsene mine.

Mine foreldre mente det var sunt å kjede seg innimellom, noe jeg er helt enig i. Mange av oss er så opptatt av at det skal foregå noe hele tiden, at vi ikke rekker å kjede oss. Jeg tenker det er godt for barn å ha dager der man kjeder seg. Det MÅ ikke skje noe hele tiden. Tro meg, det skjer nok resten av uken.
Ikke glem at å være på barnehage og skole er barnas "jobb". De er like slitne som oss voksne etter endt "arbeidsdag". Det er godt med en fridag innimellom. Syns du ikke?

En venninne av meg brukte facebook til å få tips til hva de kunne finne på i dag. De kjedet seg og trengte noen ideer til hva søndagen kunne brukes til. Det kom flere tips tilbake og vips så hadde plutselig en hel del de kunne finne på.

I skrivende stund får jeg også en sms fra en annen venninne. Hun skriver: "Leikeland klokka 13 på en søndag viste seg å være en dårlig ide...Sykt med folk..
I neste sms står det: "Akkurat no har e pressa me opp i et hjørne...sitter på gulvet og ser i et blad..heilt stappfullt. Skulle egentlig på svømmehallen, men køa begynte med inngangsdøra og bevegde seg ikke frammover. For en gøy søndag.

Jeg svarer: "Dra hjem og kjed dere i steden" Jeg er sikker på at det vil bli en mye kjekkere søndag :)

Her er noen tips til hva man kan gjøre på "kjedelige" søndager, eller andre dager:

* Male. Husk at man kan male med både hender og føtter.
* Bake
* Klippe og lime. Lag masker, papirblomster, dyr osv
* Fingerhekle
* Dryppe lys i et glass med vann
* Kle dere ut
* Papirbretting
* Spill et spill sammen
* Lag kino hjemme
* Puslespill
* Bygg en hytte
* Stupe kråke
* Lek gjemsel
* Lek "Kaldt eller varmt" / "Fugl eller fisk"
* Lag en dans
* Stol leken
* Ta en sykkeltur
* Dra på fisketur
* Lag en drage og lek ute i vinden
* Dra på skattejakt
* Les bøker
* Lag trolldeig
* Ta en fjelltur
* Mat endene
* Dra i fjæra og let etter krabber
* Vannkrig
* Klatre i trær
* Dra på skitur

Flere gode tips mottas med takk.

Ha en fortsatt herlig, kjedelig søndag.


Henrik, Onkel Vegard og Fredrik 


lørdag 15. januar 2011

Å være den ene...

For en stund tilbake gjennomførte UNICEF en stor kampanje om et viktig tema. De ønsket å belyse viktigheten av å se og inkludere barn som strever i hverdagen. De kalte kampanjen "Den ene".

I jobben min møter jeg stadig nye barn. Jeg møter dem i gata vår, på skolen til min eldste sønn og på idrettsskolen til min yngste sønn. Tilsynelatende lykkelige barn som nyter tilværelsen. Men av og til møter jeg barn som strever i hverdagen, og magefølelsen forteller meg at jeg bør gjøre noe.

Hva kan jeg gjøre for disse barna? På nettsidene til "Den ene" kan du få mange tips til hvordan DU kan være den ene.

Jeg legger ved en link til "Den ene" slik at dere kan lese mer om dette.  Dere finner linken oppe til høyre.

Kankje blir du "den ene" for noen som strever?

fredag 14. januar 2011

Små forhandlere...

"Hvis jeg skal gjøre leksene mine, må jeg få popcorn etterpå!"
Dette sa min sønn til meg her en dag, da jeg ba han om å gjøre leksene sine. Først ble jeg så overrasket over svaret jeg fikk, at haka datt ned noen hakk. Det eneste jeg fikk fram var: "Eeeeh.. Neeeeiiii, det skal får ikke!?!" Han fortsatte å forhandle, og mente at hvis han skulle gjøre leksene sine, måtte han få ett eller annet for det. Jeg tenkte: "Hva skjer?" Her står min sønn på 7 år og forlanger å få noe for at han skal utføre en oppgave han har fått fra skolen? Det endte med at han gjorde leksene sine, uten popcorn å feire med etterpå.
Nå er det ikke slik at barna mine forhandler med meg hver gang jeg ber de om  å gjøre noe altså. De hjelper til med både snømåking, rydding av rom, støvsuging og de går ut med bossen uten å forlange noe. Når vi reiser hjem til mine foreldre, er ingen av guttene vanskelig å be dersom bestefar trenger hjelp til noe. De snekrer, limer, graver, planter, rydder, sager og mye mer.

Men hvorfor er det slik at barn innimellom forhandler? Hvorfor gjør de dette? Hvordan har de lært det?  Hvem har de lært det av? Og hva gjør vi voksne når vi kommer i slike situasjoner ?

Jeg kan ikke huske at jeg noen gang gjorde dette med mine foreldre da jeg var på denne alderen. Tenk å forlange noe for å gjøre lekser? Og i hvertfall ikke popcorn...midt i uka! Jeg hadde aldri turt, og dessuten hadde mine foreldre kommet til å lure på om jeg var blitt aldeles tullerusk! Jeg har stor respekt for mine foreldre, og de er begge to av mine aller største forbilder og inspiratorer både når det gjelder foreldrerollen, jobben min og det å være et godt menneske. Tusen takk mamma og pappa.

Så hvorfor gjør barn i dag dette? Er det fordi vi voksne er for ettergivende? Gjør vi det for å slippe unna konflikter med barna våre? Gjør vi det fordi vi har kommet i den berømmelige tidsklemma, og trenger kjappe og effektive løsninger? Gjør vi det fordi vi faktisk har råd til det?

Lærer vi barna å forhandle fordi vi forhandler med de? Vi sier jo for eksempel: "Hvis du er flink å rydde rommet ditt, skal du få en premie etterpå." "Hvis du spiser opp maten din, skal du få en is etterpå." Voksne er jo eksperter på å forhandle...og vi får det ofte akkurat slik vi vil.
Hvis det faktisk er slik at det er vi voksne som lærer barna å forhandle, så burde vi kanskje ikke bli så forundret når de tar ibruk den samme teknikken på oss.
Kanskje burde vi belønne med andre ting enn is, godteri og leker? Burde vi heller si: "Etter at du har ryddet rommet ditt, kan vi spille et spill sammen." Burde vi bli flinkere til å gi belønning i form av å være sammen med barna våre?

Jeg har ikke fasitsvaret på dette, men jeg synes det er spennende å gjøre seg noen tanker rundt temaet.

Hva mener du om dette temaet ?
Har du opplevd noe av det samme ?


 Mamma og Fredrik sin kosedag i skogen, 
med konglekrig og mye latter. 


 Henrik og venninnen Linnea vasker rommet på eget initiativ, 
uten å forhandle om belønning. 

torsdag 13. januar 2011

Kom skal vi spise.

"Hva skal vi ha til middag i dag da dere?" Dette spurte en mor sine barn om da de var på butikken for å handle. Barna svarte i kor: "PANNEKAKER!" Moren svarte: " Neeeeei, jeg tror heller vi tar kjøttkaker". 
Barna sukket og ga seg rimelig kjapt da de innså at i dag ble det kjøttkaker til middag. Jeg hadde mest lyst til å prikke denne mammaen på skulderen og si: "Hvorfor spurte du barna dine om hva dere skulle ha til middag, når du alikevel ikke hadde til hensikt å la de få bestemme?" 

Jeg innrømmer glatt at jeg har gått i denne fellen selv noen ganger, jeg er på ingen måte feilfri eller en perfekt mamma. De finnes forøvrig ikke. Og takk og lov for det! Det er lov å feile, men kanskje kunne vi blitt flinkere til å lære av det vi erfarer, og ta det med oss videre så vi ikke gang på gang går i den samme fella? Hvis du spør barna dine om hva dere skal ha til middag, ja da får du være voksen nok til å spise det som står på bordet. Du spurte jo!

Middagen er snart ferdig, alle har fått vasket hender og satt seg til bordet. 
"Ææææææææsj, jeg liker ikke det der!" Høres kjent ut ? Prinsen og prinsessen pirker i maten og har et ansiktsuttrykk som skulle tilsi at det var gift du serverte. Ikke fortvil! Barna dine er som alle andre barn og kunne gledelig ha spist sjokolade til middag hver eneste dag. 

Da jeg var liten, fikk jeg og min bror servert både ting vi likte, ting vi ikke likte og ting vi ELSKET! Jeg husker mammas vidunderlige potetball og pappas ferske torsk med nykokt rogn. Herlige retter som jeg og min lillebror ennå får servert når vi er hjemme hos mamma og pappa. YUMMY!! 

Husker du Vegard hvor vi koste oss rundt kjøkkenbordet? At vi lo av hverandre når vi så på hverandre gjennom bunnen av vannglasset, at vi vippet på stolene selv om vi ikke fikk lov, og at du til slutt ramla bakover med et brak med påfølgende latter. Og at jeg alltid satt sammen med pappa, mens du alltid satt sammen med mamma. At vi måtte hjelpe til å rydde av bordet, og etterhvert også hjelpe til med oppvasken. 

Jeg husker at jeg likte å hjelpe til å lage middagen. Det kunne være enkle oppgaver som å dele opp potetene (som jeg forøvrig aldri spiste), raspe gulerøtter, klippe hull i posen med de frosne grønnsakene eller dekke bordet. Mens vi holdt på med dette, snakket vi litt om dagen vår og hvordan vi hadde hatt det på skole og jobb. Jeg ble aldri tvunget til å spise noe av det vi hadde til middag, men det ble forventet at vi i det minste smakte, og det var ALDRI, jeg gjentar ALDRI snakk om å ha to ulike retter til middag fordi vi ikke likte det som skulle serveres. Enten spiste man det som ble servert eller så spiste man det ikke. 

Det sies at barn må smake på nye smaker/ matvarer minst 10 ganger før de kan si om de liker det eller ikke. (Jeg har prøvd sushi fem ganger og VET at jeg ikke liker det) Men ikke gi opp! Prøv flere ganger og kanskje i ulike varianter. Brokkoli smaker himmelsk om man lager brokkolipure for eksempel. Blodpudding derimot, har jeg ingen gode ideer på hvordan man kan gjøre himmelsk... Har du? Tips mottas med takk.

Ikke glem å si: "tusen takk for mat", før du går fra bordet :) 

Bon apétit. 



Alexander Mathias ELSKER Sushi. 


onsdag 12. januar 2011

Lekende lett?






Jeg har vært så heldig å få lov til å jobbe med barn i 10 år og jeg har ikke tenkt å gi meg ennå. Noen ganger har jobben vært lekende lett, andre ganger vanskelig og krevende. Men alltid lærerik! Det har vært 10 år med lek og læring, både for barn og voksne. Jeg har fått jobbe sammen med mange dyktige voksne som virkelig KAN barn, og jeg har fått bli kjent med enda flere barn som også har lært meg ett og annet om det å være barn. Alle disse små og store unike på hver sin måte. Jeg har blitt kjent med mange fantastiske foreldre, og fått små innblikk i livene deres, før de går videre over i skolesystemet. Av og til skulle jeg ønske jeg kunne beholde de litt lenger...eller at de får et barn til ;)

Jeg lar meg stadig imponere over hvor kunnskapsrike barn er. De voksne må bare lære seg å slippe barna til, slik at de kan få vist det de kan!
Da jeg var liten, kan jeg huske at både i barnehage og i skole var det den voksne som lærte barna alt som var verd å vite. Alt fra hva som skjedde om høsten når trærne feller bladene til hvordan en gulerot gror fra frø til grønnsak. Men gosh så kjedelig det var...

Jeg sier: La barna få komme ut og oppleve! Send de ut om høsten, la de se de gule bladene, føle på den kalde og fuktige jorden, lukte på løvet, smake på eplene som ennå henger på treet og høre på høststormene.  Dette gir barn inspirasjon! Når barn får lære om høsten på denne måten, kan du få fantastiske uttrykk tilbake fra barna i form av kunstneriske maleri, vakre dikt, og ikke minst kunnskap som blir sittende i barnas hoder. Dette er Learnig by dooing!


ET BARN HAR HUNDRE SPRÅK

 Et barn er skapt i og av hundre:

Barnet har hundre språk
hundre hender
hundre tanker
hundre måter å tenke på
å leke på, å snakke på
Hundre – alltid hundre
måter å lytte på
å overraske på og elske på
hundre gleder
for å synge og forstå
hundre verdener
å drømme
Barnet har hundre språk
men har blitt frarøvet nittini
Skolen og kulturen
skiller hode fra kroppen
Og barnet blir fortalt:
å tenke uten hender
å handle uten hode
å lytte uten å snakke
å forstå uten glede
Og elske og fortrylles
bare til jul og påske
De blir fortalt:
å oppdage en verden som allerede finnes
og av hundre blir de frarøvet nittini
De blir fortalt:
at glede og arbeid
virkelighet og fantasi
vitenskap og forestillingsevne
himmel og jord
fornuft og drøm
ikke passer sammen
Kort sagt blir de fortalt at hundre ikke finnes
Men barnet sier:
VISST FINNES HUNDRE

Loris Malaguzzi

Jeg liker dette diktet så godt fordi det sier noe om hvordan barn tenker. De tenker på en helt annen måte enn oss voksne. Jeg tror voksne som jobber med barn, må øve seg på å tenke som barn. Jeg tror vi må tørre å slippe oss litt løs og prøve å huske hvordan det var å være barn. 
Kan du huske hvor deilig det var å ligge på bakken og slippe småstein ned i kummelokkene, hvor spennende det var å slippe en kvist ned i elven og følge den nedover strømmen, hvor deilig det var å løpe uten sko om sommeren, hvor koselig det var å bygge hytte av stoler og tepper og få kjeks til hyttemat, hvor godt det føltes når du endelig klarte å klatre opp i det største treet, og hvor uendelig trygt det føltes å bli trøstet av mamma eller pappa når man hadde slått kneet. 
Gi deg selv et lite minutt til å tenke tilbake og hente fram alle de følelsene disse opplevelsene ga deg. 

Tenk så heldig jeg er som får lære noe nytt av barn hver eneste dag!



tirsdag 11. januar 2011

Små føtter, store spor...



Jeg vil si noe om å sette spor...

For det er nettopp det de gjør disse små vidunderlige skapningene. Allerede før de har kommet ut av mors trygge mage, eller fra et land langt borte, har de satt mange spor. Og med spor mener jeg minner, følelser og opplevelser. Tenk at disse små føttene kan lage så store spor i oss! Spor som for alltid vil være der og som blir en del av oss.Det er lite her i verden som kan sammenlignes med den følelsen ens eget barn kan gi en. Vi sier ofte at det er ubeskrivelig og at det må oppleves. Så for dere som kommer til å få barn enten man får egne eller man adopterer: GLED DERE!

Verdens viktigste jobb...
Jeg er så uendelig takknemlig for de to barna jeg har fått. De har allerede rukket å satt mange store spor i løpet av 7 og 5 år. Og jeg tror de har satt spor hos hverandre også. Det er vakkert å se hvordan de tar vare på hverandre, passer på og viser omsorg, trøster og oppmuntrer hverandre. Da tenker jeg at jammen har vi greid det! Det har vært mye jobb, men du og du for et fantastisk resultat! Det må da vel være den beste motivasjonen til å jobbe videre.

Til tider kan det nok føles som verdens vanskeligste jobb, men mest av alt er det verdens beste jobb!
Jeg gleder meg til resten!


Foto: Vegard Torsteinsen Blakstad

mandag 10. januar 2011

So ro lillemann...



Så har prinsene lagt seg for å sove...

Kveldsmaten inntatt, kveldsstell unnagjort, bok lest og nattakos gitt. "Piece of cake?"
Nei, ikke alltid...  Det er slettes ikke alltid at små prinser og prinsesser er klar for å legge seg, når klokka viser leggetid. For de blir jo ALLTID tørst, det er for varmt eller for kaldt. Det er løver under sengen og lyder utenfor vinduet. Kosebamsen er borte og universet er, i det store og det hele, aldeles i ubalanse.

Så hva gjør man da, når man for "hundrede" kveld på rad må hente vann, følge på do, rette på temperaturen, jage løver, hysje på ulyden utenfor vinduet og finne kosebamsen for å få universet i balanse igjen? Vel, sannsynligvis og forhåpentligvis slipper du å gjøre dette i hundre dager. Forhåpentligvis går det over av seg selv. Men noen tips på veien kan være greit.

1. Vannflaske i sengen for å slukke tørsten. Gutta mine har hatt vannflaske i sengen siden de var ganske små. Funker som bare rakkern!

2. "Mamma, jeg må på do" Må man så må man, men ikke hundre ganger i løpet av en kveld.

3. "Mamma, det er for varmt" Et hint til meg om at jeg ikke MÅ tvinge barna mine til å sove med pyjamas. Om noen hadde tvunget meg til å sove med pyjamas hadde jeg blitt litt fortvilt... Dog skal det sies at vi er så forskjellige, noen fryser uten pysjamas, mens andre blir for varm med. Jeg tror de fleste barn kjenner dette selv, så hvorfor ikke la de få prøve seg frem og se hva som fungerer best for de?

4. Jage løver. Dette er en helt egen kunst. Innlevelse hjelper og øvelse gjør mester!

5. Hysje på skumle lyder. Syng en sang, eller fortell et eventyr så får man tankene bort fra de skumle lydene.

6. Finne kosebamsen. Den forsvinner ALLTID! Kjøp en ekstra eller sørg for at barnet har ulike favoritter.

Men noen ganger bare vrææææææler den lille prinsessen eller prinsen selv om alt er gjort etter boken!

Jeg har snakket med foreldre som bruker opptil 3 timer på å få barna sine til å sove. Det er helt klart alt for lenge. I de fleste av disse tilfellene var det igrunn ikke barnet som gjør noe feil, men foreldrene var rett og slett for ettergivende i leggesituasjonen og lot seg snurre trill rundt lillefingeren. Barn er utrolig gode på å lillefingresnurre den mykeste av foreldrene. Og de vet akkurat hvem av dere som er den mykeste;)  Når foreldrene etterhvert ble lei av å la seg lillefingersnurre og sier nei. Ja, da setter den lille igang med sirenene. Og de kan holde på imponerende lenge. Og jo mer oppmerksomhet barna får under sireneutbruddet, jo lengre holder de på.

Mitt tips til disse foreldrene var: Mamma og Pappa må være ENIG om hvordan legging og eventuelt sireneutbrudd skal håndteres. Lag RUTINER for kveldsstell og legging. Rutiner gir FORUTSIGBARHETog TRYGGHET for barn. Vær KONSEKVENT når dere har bestemt dere for en ting.

En annen familie hadde store problemer med sin yngste sønn på 3,5 år som hadde snudd døgnet opp ned. Han sovnet sent på kvelden i tolv tiden, og sto opp klokken syv sammen med foreldrene som da skulle avgårde på jobb. Ved lunsj i barnehagen sovet han midt i matfatet. Foreldrene hadde gitt de ansatte på avdelingen beskjed om at han kunne få sove en times tid. På denne måten snudde han døgnet sakte men sikkert rundt til å sove på dagen, og være våken på kveld/ natt. Etterhvert ble gutten slapp, blek og han mistet matlysten. Da jeg kalte foreldrene inn til samtale, viste det seg at familien drev på med et større oppussingsprosjekt på et hus de skulle flytte inn i. Etter at gutten ble hentet på barnehagen, kjørte familien til dette huset og jobbet utover kvelden. Gutten la seg sammen med foreldrene når de kom hjem fra huset, og måtte altså opp igjen tidlig når alle skulle avgårde på jobb, skole og barnehage. Vi ble enige om at gutten burde legge seg senest klokken 19.30, og at han etterhvert ikke skulle sove i barnehagen, når han kom seg litt på rett spor med sovingen. Det tok bare en ukes tid, og så var gutten allerede på vei til å snu tilbake til normal døgnrytme. Etter noen uker var gutten aktiv, hadde bedre matlyst og humøret var på topp.

 Jeg tipset også foreldrene om å lese litt om ei fantastisk flink dame som kaller seg sove- Karin. Du finner link til hennes sider oppe til høyre på bloggen min. Anbefaler dere å ta en kikk innom sidene hennes. Hun har hjulpet mange familier som har problemer med barn og søvn.

God natt, og sov godt alle sammen.

Små voksne...

Jeg har lenge hatt lyst til å blogge, men har ikke vært helt sikker på hva jeg skulle blogge om. Men NÅ har jeg funnet det ut! Jeg har lyst å blogge om barn! Ikke om mine egne barn nødvendigvis, men om barn og alt det de kan lære oss voksne! Jeg vil blogge om ting jeg har gjort sammen med barn, og morsomme ting de har sagt eller fortalt. Og kanskje  må jeg blogge litt om alle de tullete tingene som vi voksne gjør/ sier til barn uten å tenke oss om.  For ofte er barn smartere enn oss voksne, har du tenkt på det ? Jeg har jobbet i barnehage i 10 år og har lært utrolig mye om barn og voksne. Dette har jeg lyst til å dele med dere.

Jeg liker å tenke at barn er små voksne, fulle av kunnskap, kreativitet, lekenhet, utforskertrang, empati, samarbeidsevne, stå på vilje, glede, positivitet og optimisme! Det har de bevist for meg gang på gang.

Jepp, jeg liker barn!